Hogyan érdemes halat grillezni?

ápr 19, 2011    Témakör: Kerti Grill receptek


A grillezett hal gyorsan kedvenccé válhat kiváló íze, és a testünk számára egészséges, fölösleg nélküli tápanyagtartalma miatt. A grill az egyik legjobb módszer a hal elkészítésére ellentétben az olajban sütéssel. A hal az egyik legnépszerűbb kaja a rácson, a csirke és a sertés után. Ez azért lehet, mert nagyon kellemes, lágy, és talán a legkönnyebb megsütni.

A halhús egészségesebb is mint bármely másik grillezett húsféle. Függetlenül attól, hogy miként készíted el, a halnak mindig jó zamata van, bár azért érdemes odafigyelni arra, hogy a halféléket ajánlatos máshogy grillezni mint másokat. Egy kerti grillezéskor például érdemesebb néhány jókora szelet ponty vagy lazacban gondolkodni, mint kisebb, omlósabb halakban. Számodra is könnyebb külön venni őket, méret szerint, keménység szerint, és aszerint, hogy filézett vagy egész halról van szó. Azért is fontos ez, hogy megállapíthassuk, hogyan célszerű elkészíteni az egyes húsokat. Következzen hát néhány grill tipp: így grillezzünk halat.

A hal fajtája

Bár a legtöbb halfajta jóízű lesz grillen, különböző elkészítést igényelnek. A keményebb halak könnyebben megsülnek mint a többi és ajánlott vastagabb szeletre vágni. A kemény, húsosabb összetételük miatt egyszerűbbenbben is lehet őket forgatni a grill rácson, és nem esnek olyan könnyen szét mint a puhább húsúak. Ha filét grillezel bizonyosodj meg róla, hogy legalább 2 cm vastag legyen a szelet! A szeleteket legalább 2 percenként fordítsd meg. Onnan tudod, hogy jól csinálod, hogy megjelennek azok a jellegzetes barna grill rácsvonalak a hús két oldalán.

Tartsd tisztán

Három dolgot érdemes észben tartani, ha a grillezés higiénikusságáról van szó: legyen a grill forró, legyen beolajozva és legyen tiszta. A legjobb az, ha agrill rácsot minden alkalommal a grillezés előtt és után is megtisztítod. Súrolj le mindig minden maradékot róla, hisz nem akarod, hogy oldalas ízű legyen a halad, ugye?

Mindig melegítsd jól elő a grill sütőt. Ez a leggyakoribb hiba amit elkövetünk, hogy azonnal elkezdjük rápakolni az ételt a grillre miután begyújtottuk. Az olajozás pedig azért szükséges, hogy ne tapadjon rá a grill rácsra. Hányszor kellett már felkaparnod a csirkemellet vagy a halfilét a rácsról? Viszont figyelj, hogy csak a begyújtás előtt olajozd be! Közben és utána soha!

Süssük a halat

Sokféle eszközt használhatsz a hal megsütéséhez. Találhatsz olyan tartót például, ami minden oldalról ugyanúgy tartja a halat, és segíti is a hő elosztását. Ezen kívül kaphatunk pácolt falemezt, arra téve, vagy amik közé szorítva különleges ízvilágot nyerünk, vagy fém nyársat amire felhúzhatjuk a filét, esetleg hal alakú kosarat.

Hogy mikor jó a hal, azt onnan tudhatjuk meg, hogy megnyomjuk a felső részét. Ha repedezik és omlik akkor kész. Hangsúlyozd ismerőseidnek is a hal egészséges mivoltát és a benne rejlő omega-3 zsírsavak jótékony hatását!